Opskrifter

Opskrift på Bacalao

Opskrift på Bacalao

Dette er en opskrift på bacalao (lavet på torsk fra ICEFOOD), en skøn og krydret ret fra Spanien, som virkelig indfanger essensen af middelhavskøkkenet. Den laves her med en tomatbaseret sauce, hvor hvidløg, rød peber, oliven og kartofler får lov til at koge ind og udvikle en dyb smag sammen med fisken.

Ingredienser (4 personer)

  • 600 g klipfisk
  • 2 skalotteløg, skåret i skiver
  • 4 fed hvidløg, skåret i tynde skiver
  • 2 røde peberfrugter, skåret i strimler
  • 2 tsk paprika
  • 1 tsk oregano
  • 3 spsk tomatpuré
  • 1,5 dl tør hvidvin
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 3 dl bouillon (kylling eller grøntsagsbouillon)
  • 500 g små kartofler, halverede
  • 100 g grønne oliven uden sten, halverede
  • Friskkværnet peber og evt. en smule salt
  • Olivenolie til stegning
  • Frisk persille til servering

Fremgangsmåde

  1. Forberedelse (Dag 1):
    Skyl klipfisken grundigt og læg den i rigeligt koldt vand i en stor skål eller gryde. Lad den trække i køleskab i mindst 24 timer (gerne op til 48-72 timer) og skift vandet 2-3 gange dagligt. Når fisken er halvt udvandet efter cirka 12 timer, kan du skære den i mindre stykker, hvilket hjælper med at udvande den jævnt og reducere saltindholdet. Fjern eventuelle ben.

  2. Tilberedelse (Dag 2):
    Forbered alle ingredienserne. Halver kartoflerne og skyl dem grundigt (du kan lade skrællen blive på). Varm olivenolie op i en stor pande og steg løgene klare ved middel varme. Tilsæt hvidløg og peberfrugt og steg, til peberfrugterne begynder at dufte og blive møre.

  3. Opbygning af smag:
    Drys paprika og oregano over grøntsagerne og rør det hele sammen. Tilsæt tomatpuré og steg det hele et minuts tid, så smagen intensiveres. Hæld hvidvinen i og lad den koge ind i 3-4 minutter, inden bouillon, hakkede tomater, kartofler og oliven tilsættes. Rør det hele sammen og læg låg på panden. Lad retten simre ved lav varme i ca. 10 minutter.

  4. Forbered fisken:
    Skyl klipfisken grundigt efter udvandingen og dup den tør med køkkenrulle. Skær den i mindre stykker, hvis du ikke allerede har gjort det, og fjern skindet.

  5. Færdiggørelse:
    Når kartoflerne er næsten møre, smag da saucen til med peber (tilsæt evt. en smule salt, men vær forsigtig – fisken afgiver også salt). Fordel fiskestykkerne i saucen, så de er let nedsunkne, men ikke helt dækket. Læg låg på panden og lad fisken koge færdig i 8-10 minutter, indtil fisken er mør og begynder at flage.

  6. Servering:
    Server bacalaoen direkte fra panden med et drys friskhakket persille på toppen. Fisken og den krydrede tomatsauce med kartofler og oliven bringer minder om Middelhavet og den autentiske spanske madlavning.

Denne opskrift er en enkel og smagfuld fortolkning af bacalao, som kan laves med enten klipfisk eller fersk torsk, alt efter hvad man har mulighed for at få fat i – god fornøjelse!

 

Hvis du mangler højkvalitets klipfisk, så kunne lave denne ret, så kig her. (tryk her)

Tidligere
Ovnbagt Islandsk Lammekølle med Hvidløg og Timian

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.